Saopštenje inicijative nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ povodom zabrane “Nacionalnog stroja”

Ustavni sud je zabranio nacističku organizaciju Nacionalni stroj. Nacistima je zabranjeno da organizuju javne skupove, tribine, izdaju knjige i brošure niti da na bilo koji način promovišu svoje ideje.

05. Jun 2011

Reading Time: 2 minutes

Ustavni sud je zabranio nacističku organizaciju Nacionalni stroj. Nacistima je zabranjeno da organizuju javne skupove, tribine, izdaju knjige i brošure niti da na bilo koji način promovišu svoje ideje.

Međutim, oni koji izdaju nacističke knjige i promovišu program Nacionalnog stroja još uvek su u milosti delova vlasti.

Savet RRA je 4. maja ove godine odbio kao neblagovremeno podnet prigovor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) protiv imenovanja promotera knjige „Slučaj Nacionalni stroj“ i u njoj sadržanog programa ove organizacije, Dalibora Bubnjevića, u upravni odbor Radio-televizije Vojvodine – RTV.

U ovoj knjizi autora Gorana Davidovića Firera izložen je nacistički program kojim se traži oduzimanje građanskih prava ne-arijevcima, njihova izolacija, zabrana rasno mešovitih brakova i primena eugeničkih mengeleovskih mera rasne higijene.

Ustavni sud je vodio računa o Ustavu i o zaštiti njegovih vrednosti. Savet RRA se sakrio iza „neblagovremenosti“ i pokazao da više nego Ustavni sud respektuje causa formalitatis nego što uvažava zakon, moral i interese države i društva.

Organizacije članice Građanske Vojvodine pozivaju Savet RRA da primeni odredbe iz čl. 94, st 4 u vezi sa odredbom iz čl. 87, st. 2, Zakona o radiodifuziji I da na zakonom predviđen način odmah smeni promotera Nacionalnog stroja Dalibora Bubnjevića iz upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine – RTV.

Zakon je jasan: članove Upravnog odbora bira i razrešava RRA. Ustavni sud je zabranio nacističku organizaciju. Savet RRA ne želi da iz Upravnog odbora RTV smeni njenog promotera, koji se tek tri godine pošto je reklamirao program Nacionalnog stroja setio da pokuša da se od njega ogradi, pri čemu ni u tome nije uspeo, neprestano promovišući izdavača knjige u kojoj je ovaj nacistički program objavljen.

Organizacije članice Građanske Vojvodine pozivaju građansko društvo Srbije, a pre svega novinarska udruženja i njihove članove, ali i ostala udruženja građana, da zatraže smenu Dalibora Bubnjevića iz upravnog odbora RTV kao dela javnog radiodifuznog servisa.

Građansku Vojvodinu čine:

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Centar za regionalizam

Centar za razvoj civilnog društva

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Građanski fond “Panonija”

NVO “Otvoreni licej”

Zelena mreža Vojvodine

Građanska akcija Pančevo

Print Friendly, PDF & Email