NUNS i NDNV: Simbol ratnohuškačkog novinarstva na Javnom servisu Vojvodine

NUNS (Nezavisno udruženje novinara Srbije) i NDNV (Nezavisno društvo novinara Vojvodine) ocenjuju skandaloznim ne

08. May 2011

Reading Time: < 1 minute

NUNS (Nezavisno udruženje novinara Srbije) i NDNV (Nezavisno društvo novinara Vojvodine) ocenjuju skandaloznim nedavno pojavljivanje novinarke Milijane Baletić u ulozi autorke i scenaristkinje emisije “Portret Nikole Kusovca – glancanje mitova” na Radioteleviziji Vojvodine.

Milijana Baletić, podsećaju NUNS i NDNV, jedan je od simbola ratnohuškačkog novinarstva devedesetih godina, govora mržnje, promovisanja nacionalističke ideologije i nepoštovanja osnovnih etičkih standarda.

Povratak Milijane Baletić u program Radio televiyije Vojvodine, javnog servisa koji finansiraju gradjani, smatraju NUNS i NDNV, otvoreni je šamar demokratskoj javnosti i predstavlja dokaz daljeg urušavanja ugleda novinarske profesije, ali i osnovnih moralnih načela.

– Da li nedavno pojavljivanje Milijane Baletić u ulozi autorke i scenaristkinje na Radioteleviziji Vojvodine, poruka da ratni huškači neće odgovarati za svoje delovanje već će, naprotiv, za to biti nagrađeni, pita se Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV.

Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, podseća da je ovo udruženje 2009. godine podnelo Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba i novinara u RTV Beograd, RTV Novi Sad, dnevnim listovima Politika, Večernje novosti i drugim koji su svojim uticajem i značenjem, kao državna medijska preduzeća, sprovodili “ratnohuškačku propagandu” 90-tih godina.

– Mi smatramo da su oni suodgovorni za ratna dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije koja su dovela do ogromnih materijalnih gubitaka i ljudskih žrtava i najstrašnijih ratnih zločina. Ratno izveštavanje Milijana Baletić, sasvim sigurno, potpadaju u delokrug ove krivične prijave, kaže Obradović.

NUNS I NDNV, upravo zbog ovakvih primera, pozivaju Tužilaštvo za ratne zločine da ubrza rad na prijavi i izvesti javnost o saznanjima do kojih se do sada došlo.

NUNS i NDNV

Print Friendly, PDF & Email