Pogubna godina za novinare

Najmanje 100 novinara i zaposlenih u medijima poginulo je u prvih šest meseci ove godine, pa bi 2007. godina mogla da pos

29. Jun 2007

Reading Time: < 1 minute

Najmanje 100 novinara i zaposlenih u medijima poginulo je u prvih šest meseci ove godine, pa bi 2007. godina mogla da postane najpogubnija za zaposlene u medijima, saopštio je danas Međunarodni institut za bezbednost novinara (INSI). Stoti novinar poginuo je u utorak u Iraku, najopasnijoj zemlji za medije u savremeno doba, piše u saopštenju.
Prema statističkim podacima koje je prikupio taj institut iz Brisela, 83 novinara i 17 zaposlenih u medijima poginulo je radeći svoj posao u periodu od 1. januara do 26. juna 2007. U istom periodu prošle godine život je izgubilo 68 novinara. INSI ukazao da je 2006. bila najgora godina sa 168 poginulih novinara. Posle Iraka, najopasnije zemlje po novinare su Avganistan, Haiti, Filipini, Somalija, Palestina, Indija, Šri Lanka, Meksiko i Brazil.
Posvećena bezbednosti osoblja medija, nevladina organizacija INSI je koalicija organizacija medija, grupa za slobodu štampe, sindikata i humanitarnih aktivista.

Print Friendly, PDF & Email