“Tajna glasačke kutije” za mlade

Tri navladine organizacije iz Boegrada su, u okviru kampanje za poboljšanje izlaznosti mladih koji prvu put glasaju,

16. Jan 2007

Reading Time: 2 minutes

Tri navladine organizacije iz Boegrada su, u okviru kampanje za poboljšanje izlaznosti mladih koji prvu put glasaju, štampale publikaciju “Tajna glasačke kutije”, u kojoj je na atraktivan načina objašnjeno zašto je bitno izaći na izbore. Publikaciju su u 10.000 primeraka izdali Centar za razvoj Srbije, Centar modernih veština i Beogradski fond za političku izuzetnost i ona će, poštom, biti dostavljena na adrese mladih koji su sada stekli pravo glasa u 12 gradova u Srbiji.
Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kazala je na konferenciji za novinare da mladi imaju problem da shvate zašto treba da izađu na glasačka mesta kada im se čini da nemaju za koga i za šta da glasaju, jer se u velikoj meri osećaju zapostavljeni. “Mnogo toga je istinito u tom osećanju”, kazala je Liht i izrazila nadu da će publikacija uspeti da natera mlade da shvate da je na svim izborima reč o njihovoj budućnosti i da oni izlaskom na izbore kreiraju “mapu Srbije”, kao što je to učinjeno 2000. godine. Odgovor na pitanje kojim putem će Srbija ići u narednom periodu zavisi od mladih – njihovih aktivnosti i angažovanja u političkom životu, kazala je ona i dodala da ako mladi ne izaberu proevropsku opciju, Srbija neće imati šanšu da krene putem evropskih integracija i ostaće siromašna zemlja u kojoj će i mladi nazadovati. “Mladi su dosta zabrinuti nad budućnosti zemlje ali imaju problem da nađu pozitivnu identifikaciju i jako je važno da se naglasi osnovna ideja da izađu na izbore i sami odlučuju o svojoj budućnosti”, dodala je Sonja Liht.
Profesor Žarko Trebješanin kazao je da akcija ne cilja na sve apstinente, već samo na mlade koji na parlamentarnim izborima prvi put glsaju i kojih ukupno ima oko 240.000. Prema njegovim rečima, istraživanja pokazuju da polovina mladih nije zainteresovana za izbore, da im se “politika zgadila” i da oni razmišljaju na način – “svi su oni isti”, “samo misle na sebe”, “zašto da im pomognemo da dođu na vlast” i “kaznićemo ih za ono što su uradili”. “Dobar deo mladih je razočaran i neće da se izađu na izbore kao da se svete”, kazao je Trebješanin i istakao da se ipak ne treba prepustiti emocijama već racionalno odlučivati. On je istakao da se mladi u publikaciji ne ubeđuju da izađu izbore, već da su im samo izloženi argumenti kuda apstinencija vodi i koje su posledice toga.
Predstavnik Centra za razvoj Srbije Lazar Marićević rekao je da mladi ne vide lični interes u izlasku na izbore, niti vide kako će to uticati na njihov život, ali im se u publikaciji predočava kako će neizlazak uticati na školovanje, zapošljavanje, spoljnu politiku, ekologiju… sve one oblasti koje ih zanimaju. On je istakao da publikacija predstavlja uvod mladih u politički život i početak njihove brige za celo društvo.
Predstavnimk Centra modernih veština Miloš Džajić kazao je da mladi moraju biti svesni da će na parlamentarnim izborima u nedelju 21. januara neko biti izabran i da će taj neko donositi odluke vezane za njihovu budućnost. On je istakao da je u narednim danima najvažniji zadatak da se stvori atmosfera važnosti izlaska na izbori, koji su ključni jer određuju put i budućnost Srbije.
Publikacija se može preuzeti na sajtu www.razvojsrbije.org.yu.

Print Friendly, PDF & Email