Svetski mediji o izborima u Srbiji

Svetski mediji prenose danas preliminarne rezultate izbora u Srbiji uz ocenu da je pobedu odnela nacionalistička Srp

22. Jan 2007

Reading Time: 3 minutes

Svetski mediji prenose danas preliminarne rezultate izbora u Srbiji uz ocenu da je pobedu odnela nacionalistička Srpska radikalna stranka (SRS), ali da bi demokratske stranke mogle da formiraju vladu, ako pomire razlike. Pobeda radikala srušila je nade Zapada da će se zemlja koja se smatra odgovornom za ratove vođene tokom 1990-ih, konačno odreći nacionalizma, ocenjuju danas britanski mediji.
Agencija Rojters, međutim, ističe da pobeda radikala ipak daje veoma malo šansi toj stranci da formira vladu. Rojters ocenjuje da su nakon jučerašnjeg dana malo splasle nade EU i SAD da će, kada se bude raspravljalo o ključnim pitanjima kao što su status Kosova i mogućnost članstva Srbije u EU, na njenom čelu imati demokratsku vladu. Agencija, međutim, ističe da su velika nada Zapada, predsednik Srbije Boris Tadić i njegova Demokratska stranka, ipak udvostručili broj svojih mandata, osvojivši oko 23 odsto glasova.
“Gardijan” (Guardian) u tekstu pod naslovom “Srbija na ivici noža u odlučujućim izborima” piše da Srbiju sada očekuje politička trgovina o sastavu buduće vlade, koja bi mogla da potraje više nedelja. Ti izbori su bili jedni od najvaznijih na Balkanu poslednjih godina jer od njih zavisi da li će doći do ubrzanog približavanja Srbije evropskim integracijama, ili će ceo region biti gurnut u nestabilnost sa izraženim nacionalizmom, dodaje se. Prema “Gradijanu”, Vojislav Koštunica i njegova Demokratska stranka Srbije (DŠ), sa osvojenim trećim mestom, moraće da odluče da li će u koaliciju sa ekstremnom nacionalističkom Srpskom radikalnom strankom (SRS), ili će sa proevropskom DS predsednika Tadića.
“Tajms” (Times) ocenjuje da bi formiranje vlade moglo da potraje nedeljama, ali ističe da će, koja god vlada da bude formirana, njen prvi veliki izazov biti Kosovo.
“Fajnenšel tajms” (Financial times) u tekstu po pod naslovom “Pobeda tvrde struje na izborima u Srbiji” ocenjuje da će najveći broj glasova koji su osvojili nacionalisti “držati u defanzivi” demokratski blok i u naredne četiri godine. Dodaje se da će rezultati izbora sada otežati napore Zapada da predstavi svoj plan za nezavisnost Kosova. Prema tom listu, aktuelni premijer Vojislav Koštunica je u dobroj poziciji da eventualno zadrži svoju funkciju, iako je njegova stranka tek treća po broju glasova.
Američka štampa danas uglavnom prenosi agencijske izveštaje o izborima u Srbiji, u kojima se ocenjuje da su birači svoje glasove rasuli na 20 političkih partija, ne ostavljajući nijednoj grupi dovoljno snage da vlada sama.
Asošijeted pres (AP) ističe da su juče u Srbiji, koja je, kako se navodi, podeljena između prozapadnih reformi i budućnosti Kosova, održani prvi parlamentarni izbori otkako je Srbija ponovo postala samostalna. Ultranacionalistička Srpska radikalna stranka (SRS) osvojila je većinu na izborima, navodi agencija, ali dodaje da je nekoliko prodemokratskih partija osvojilo dovoljno poslaničkih mesta da formiraju novu vladu, ako pomire razlike.
“Njujork tajms” i “Vašington post” prenose i da se očekuje da, ubrzo posle izbora, bude predstavljen plan UN o budućem statusu Kosova. “Zapad je strahovao da bi nastala kriza, ako bi radikali izašli kao potpuni pobednici, a Kosovu bila data nezavisnost”, ocenjuje AP. Dodaje se i da rezultat izbora ukazuje da bi svako prihvatanje plana UN za Kosovo bilo teško i da će najverovatnije biti odlagano do formiranja nove vlade.
Američka štampa prenosi i ocene da su u poređenju sa prethodnim izborima 2003, demokrate (DS) najveći pobednici jer su udvostručili broj mesta u parlamentu, dok će radikali zadržati isti broj. Koštuničina vladajuća koalicija je, kako se dodaje, osvojila oko 10 mesta manje nego prošli put, dok je novoformirana liberalna koalicija, na čelu sa Čedomirom Jovanovićem, “iznenađujuće ušla u parlament”.
I francuska štampa danas prenosi preliminarne rezultate parlamentarnih izbora prema izveštajima agencija. Uz ocenu da su izbori bili odlučujući za proces priključivanja Srbije evropskim strukturama, listovi navode da su na izborima pobedili “ultranacionalisti”, ali da će buduću vladu najverovatnije formirati “stranke s demokratskom orijentacijom” – DS, DSS i sa G17 plus.

Print Friendly, PDF & Email