Komemoracija u Beogradu

U organizaciji Jermenskog ženskog centra “Armenka” večeras je u Beogradu održana komemoracija povodo

26. Jan 2007

Reading Time: < 1 minute

U organizaciji Jermenskog ženskog centra “Armenka” večeras je u Beogradu održana komemoracija povodom smrti turskog novinara jermenskog porekla Hranta Dinka. Dink je ubijen 19. januara ispred redakcije svojih novina u Istanbulu. Bio je istaknuti član jermenske zajednice u Turskoj i česta meta nacionalističkih napada zbog svojih izjava o genocidu nad 1,5 miliona Jermena iz 1915. godine. Turska odbacuje tvrdnje da se za vreme Otomanskog carstva dogodio genocid nad Jemenima.
Predstavnica Jermenskog ženskog centra Gohar Sekulić izjavila je na komemoraciji u prostorijama Udruženja novinara Srbije da je Dink ubijen jer je pisao i borio se za istinu i pravdu. Ona je ocenila da hapšenje osumnjičenog za taj čin pokazuje da Vlada Turske osuđuje ubistvo. Ona je izrazila nadu da će Vlada Turske “prihvatiti istinu o događajima iz 1915. godine”.
Ataše za kulturu ambasade Turske u Beogradu Ebru Čelik kazala je da je ubijeni novinar bio simbol slobode medija koji je želeo da okonča animozitet između turskog i jermenskog naroda. Čelikova je naglasila da je metak ispaljen na Dinka ispred zgrade tursko-jermenskog lista “Aros” “metak protiv Turske, protiv demokratije i slobode izražavanja”.
Predsednik Jermenske zajednice Harutjun Nalbandijan naveo je da Jermeni nemaju ništa protiv turskog naroda već samo protiv onih ljudi koji su “inicirali 1915. godinu” i dodao da tako nešto nikad više ne bi smelo da se ponovi. On je istakao da turske vlasti treba da otkriju pozadinu ubistva novinara Dinka.
Novinar Hrant Dink sahranjen je na jermenskom groblju u Istanbulu u utorak 23. januara a kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima ispratila je povorka od oko 100.000 ljudi. Policija je uhapsila 17-godišnjeg Ogina Samasta koji je priznao da je ubio Dinka smatrajući da je on vređao Turke.

Print Friendly, PDF & Email