Del Ponte traži kaznu za novinara

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte (Carla) zatražila je od sudija da hrvatskom slobodnom novinaru Do

15. Jan 2007

Reading Time: < 1 minute

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte (Carla) zatražila je od sudija da hrvatskom slobodnom novinaru Domagoju Margetiću izreknu kaznu od šest meseci zatvora i 50.000 evra zato što je objavio imena zaštićenih svedoka.
Presudu Margetiću, Tribunal će izreći u petak, 19. januara. Margetiću je suđeno po optužnici za nepoštovanje suda zato što je na svom internet sajtu prošlog leta objavio spisak imena zaštićenih svedoka sa suđenja generalu Tihomiru Blaškiću održanom 1997. godine.
U završnom podnesku, Del Ponteova naglašava da je Margetić namerno objavio imena 48 zaštićenih svedoka, iako je bio svestan da je to zabranjeno nalozima Tribunala. Time je, prema tužiteljki, ometao sprovođenje pravde. Zanimljivo je da je Del Ponteova i ranije Margetića optužila za objavljivanje imena i iskaza zaštićenog svedoka iz slučaja Blaškić, ali je zatim povukla optužnicu.
Prema pravilniku Tribunala, osoba koja je proglašena krivom za nepoštovanje suda može biti kažnjena zatvorom do sedam godina, globom do 100.000 evra ili joj mogu biti izrečene obe kazne. Haški tribunal je zbog nepoštovanja suda krajem avgusta prošle godine na kaznu od 20.000 evra osudio bivšeg glavnog i odgovornog urednika “Slobodne Dalmacije” Josipa Jovića. Zbog otkrivanja identiteta svedoka, 2005. godine su na globu od 15.000 evra osuđeni bivši šef hrvatske obaveštajne službe Markica Rebić i novinar nedeljnika “Hrvatski list” Ivica Marijačić.

Print Friendly, PDF & Email