Vlast ignoriše rad Poverenika

Skupština Srbije, koja prima izveštaje nezavisnih tela, nije učinila skoro ništa da se problemi koji su u tim izveštaj

23. Dec 2006

Reading Time: 2 minutes

Skupština Srbije, koja prima izveštaje nezavisnih tela, nije učinila skoro ništa da se problemi koji su u tim izveštajima istaknuti razreše, saopštila je Transparentnost Srbija povodom dve godine od izbora poverenika za informacije od javnog značaja.
Danas se navršava dve godine otkako je Narodna skupština izabrala poverenika za informacije od javnog značaja i devetog člana Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa. Na taj način ostvaren je jedan od preduslova za početak primene dva važna antikorupcijska zakona, kaže se u saopštenju.
Nažalost, kako se ističe, skupština za svog mandata nije ispunila sličnu obavezu u pogledu izbora Zaštitnika građana i Saveta Državne revizorske institucije, zbog čega su kontrola zakonitosti postupanja organa uprave i kontrola celishodnosti i zakonitosti trošenja budžetskih sredstava i dalje na nezadovoljavajućem nivou.
U protekle dve godine se pokazalo da je izbor nezavisnih tela potreban, ali ne i dovoljan uslov da se zakoni sprovode. Narodna skupština, koja prima izveštaje ovih tela (npr. poverenik, Odbor) nije učinila gotovo ništa da se problemi koji su u tim izveštajima istaknuti razreše, ocenjuje Transparentnost Srbija.
Ocenjuje se da još veći problem predstavlja odnos izvršne vlasti prema nezavisnim telima.
Povereniku još nisu obezbeđene adekvatne prostorije za rad, a Odbor ih je dobio tek nedavno; Vlada ništa nije učinila da obezbedi izvršenje konačnih rešenja poverenika i pokretanje prekršajnih postupaka protiv onih koji su kršili Zakon o slobodnom pristupu informacijama.
Odluke poverenika funkcioneri izvršne vlasti i tužioci relativizuju, a odluke Odbora političari potežu kao argument u zavisnosti od toga da li im politički odgovaraju, umesto da po njima postupaju, ističe se u saopštenju.
U danima izborne kampanje često čujemo zalaganja stranaka vlasti i opozicije za poštovanje pravne države, borbu protiv korupcije i efikasnu kontrolu rada organa vlasti i državnih funkcionera. Odnos prema nezavisnim telima, njihovim problemima i odlukama biće jedno od merila prema kojima će se ceniti u koliko buduća skupština i vlada ta obećanja sprovode u praksi, zaključuje Transparentnost Srbija u saopštenju.

Print Friendly, PDF & Email