Štrajk novinara u Italiji

Ialijanski novinari od sutra stupaju u trodnevni štrajk, tako da će Italijani do Božicha ostati bez novina. U štrajku ć

20. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

Ialijanski novinari od sutra stupaju u trodnevni štrajk, tako da će Italijani do Božicha ostati bez novina. U štrajku će biti novinari iz štampanih medija i agencija, a razlozi štrajka su nesuglasice oko plata i uslova za rad. Televizijski i radio novinari su već ranije ove nedelje održali dvodnevni štrajk.
Inače, kolektivni ugovori koje su novinari potpisali sa svojim poslodavcima istekli su još decembra 2004. godine i od tada nisu obnavljani. Novinari su posebno ljuti zbog zloupotrebe honorarnih saradnika koji se angažuju kratkoročno i rade za veoma niske plate. Prema njihovom missljenju, takvi “honorarci” proizvode nestandardno novinarstvo, koje “nije od koristi ni za kakvu demokratiju”. S druge strane, urednici i vlasnici medija smatraju da novinari, protiveći se fleksibilnosti tržišta rada, pokušavaju da zadrže svoje nekadašnje privilegije.
Italijanski premijer Romano Prodi morao je zbog štrajka novinara da otkaže redovnu godišnju konferenciju za novinare. Zbog štrajka, novine u Italji neće izlaziti do 27. decembra. Neka vrsta tihog protesta novinara traje vech duže vreme, a nekoliko meseci unazad u novinama su iz tog razloga povremeno izlazili članci bez potpisa njihovih autora.
Pored novinara, štrajk u Italiji najavila je i nacionalna avio-kompanija “Alitalija”. Zaposleni u toj firmi najavili su za 19. januar naredne godine 24-časovnu obustavu rada jer su takodje nezadovoljni uslovima rada i traže obnavljanje radnih ugovora.

Print Friendly, PDF & Email