Rusija odgovorna za prekid programa BBC

U vreme krize sa trovanjem i smrću bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka emitovanje Bi-Bi-Sijevog (BBC) progr

11. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

U vreme krize sa trovanjem i smrću bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka emitovanje Bi-Bi-Sijevog (BBC) programa na ruskom u Moskvi i Sankt Petersburgu bilo je u prekidu, preneo je danas Evropski centar za novinarstvo (EJC). Pozivajući se na izveštaje londonskog “Tajmsa” (The Times), EJC na svom sajtu navodi da se sumnja da su u ometanje programa Bi-Bi-Sija na ruskom umešane ruske vlasti. Ef-em (FM) predajnik koji emituje četvorosatni program britanskog radija u Sankt Petersburgu bio je isključen od 13. novembra do 1. decembra. Tokom tog perioda pojavila se priča o trovanju Litvinjenka, koji je u poslednjoj izjavi za svoju smrt optužio ruskog predsednika Vladimira Putina.
U Moskvi je Ef-em predajnik isključen 24. novembra, dan posle smrti Litvinjenka i još nije proradio.
Sara Gibson (Sarah Gibson), šefica Bi-Bi-Sija na ruskom rekla je Tajmsu da je ovo prvi put da je emitovanje prekinuto. Ona je kazala da su Rusi kao uzrok prekida emitovanja naveli “tehničke poteškoće”.
Bi-Bi-Si na ruskom emituje se i na kratkim i srednjim talasima, ali je u Moskvi, gde živi većina od milion ruskih slušalaca, progam dostupan uglavnom na Ef-Em talasima. Jedan od zaposlenih u Bi-Bi-Siju u Moskvi je rekao da 40 novinara koji rade za tu redakciju strahuje za svoju bezbednost ukoliko slučaj Litvinjeno i dalje bude među glavnim temama.

Print Friendly, PDF & Email