RSF optužuju Alijeva

Reporeteri bez granica optužili su, u danas objavljenom otvorenom pismu, azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alije

05. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

Reporeteri bez granica optužili su, u danas objavljenom otvorenom pismu, azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva za nedavno “pogoršanje slobode medija” u toj zemlji. Ta organizacija, koja se bavi slobodom medija, osudila je izbacivanje novinske agencije Turan i dnevnih listova “Azadlig” i “Bizim Jol” iz njihovih prostorija, kao i najavu državne televizije i Radijskog saveta Azerbejdžana da če ukinuti dozvolu nezavisnoj TV stanici ANS. “Nezavisni, opozicioni i strani mediji sistematski se napadaju represivnim merama”, navodi se u pismu Reportera bez granica i dodaje da to “pokazuje da su vlasti zauzele oštriju politiku prema slobodnom izražavanju i slobodi štampe”. Ta organizacija navela je da su ih nedavni događaji naterali da dovedu u pitanje skorašnju izjavu Alijeva da “niko ne treba da sumnja u slobodu izražavanja i slobodu štampe u Azerbejdžanu”.
Alijev je optužio opoziciju da “politizuje” priču oko izbacivanja tri medija iz njihovih prostorija i insistirao da su sloboda govora i medija vladini prioriteti. Azerbejdžanske vlasti tvrde da su ti mediji izbačeni iz svojih sedišta zbog neplačenih kirija.
Reporteri bez granica pozvali su azerbejdžanskog predsednika da “interveniše kako bi se obezbedilo poštovanje slobode medija” u toj zemlji. Opozicione stranke i nezavisni mediji često su bili meta napada vlasti u Azerbejdžanu, kojim več godinama upravljaju članovi iste porodice.

Print Friendly, PDF & Email