Razvoj trećeg sektora-korak u budućnost

U Srbiji što pre mora da se donese zakon o nevladinim organizacijama (NVO), kako bi se konačno regulisao položaj civiln

20. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

U Srbiji što pre mora da se donese zakon o nevladinim organizacijama (NVO), kako bi se konačno regulisao položaj civilnog sektora, recceno je danas na okruglom stolu “Razvoj trećeg sektora – korak u budućnost”.
Direktorka Građanskog fonda “Panonija” iz Novog Sada Danica Stefanović rekla je da NVO i dalje deluju na osnovu “prevaziđenih” zakona iz vremena bivše Jugoslavije. Ona je navela i da Srbija, kao članica Saveta Evrope, ima obavezu da uspostavi jasan pravni okvir za delovanje NVO, na osnovu Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda, kao i de se NVO u Srbiji tretiraju kao profitne organizacije koje podležu “oporezivanju svih vrsta”. Na skupu je istaknuto i da domache NVO mnogo mogu da nauče od civilnog sektora susednih zemalja, poput Mađarske, ali i da unapredi saradnju sa medijima, kako bi se razbile brojne predrasude koje građani Srbije imaju prema njima.
Projekat “Razvoj trećeg sektora – korak u budućnost” finansira Evropska agencija za rekonstrukciju, a sprovode ga Društvo za razvoj kreativnosti iz Aleksinca, Društvo za zaštitu mentalnog zdravlja dece i omladine iz Niša, Urban-in iz Novog Pazara i Panonija iz Novog Sada.
Slični okrugli stolovi biće organizovani u 20 gradova Srbije.

Print Friendly, PDF & Email