Protest NUNS i NDNV

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro su danas protestova

04. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro su danas protestovali zbog smene rukovodstva u listu “Zrenjanin”. Privremeni organ u opštini Zrenjanin danas je sa funkcije direktora tog lista smenio Vojislava Došena, kao i upravni i nadzorni odbor lista. Za novog direktora Privremeni organ, koga je imenovala Vlada Srbije, jer lokalne Skupštine opštine ne funkcioniše, postavio je Milana Bjelogrlića.
NUNS i NDNV su u zajedničkom saopštenju, podsetili da je predsednik Privremenog organa Borislav Gađanski iz DSS-a u medijima najavio ovu smenu uz obrazloženje da se “ne slaže sa dosadašnjom uređivačkom politikom”. “U pitanju je direktno mešanje lokalnog moćnika u uređivačku politiku ovog lista, kao i bahato i besprizorno poniženje slobode medija i prava građana na objektivno i slobodno informisanje”, navodi se u saopštenju. Ocenjeno je da su smenjeni profesionalci koji su uspešno vodili list “Zrenjanin”, koji je bio i profitabilan medijski projekat i “jedan od retkih listova koji nisu pristajali na opštu cenzuru i ćutanje o našoj nedavnoj sramnoj prošlosti”. “Na rukovodeća mesta sada su postavljeni politički poslušnici i ostrašćeni nacionalisti, bez ijedne validne profesionalne reference, poznati pre svega po delovanju u ultranacionalistickim pokretima kakvi su “Svetozar Miletić” ili “Ćirilica”, piše u saopštenju NUNS-a i NDNV-a. Dodaje se da su na rukovodeća mesta postavljeni i “saradnici i ljubitelji Željka Ražnatovića Arkana i članovi stranke ratnog zločinca Radovana Karadžića”.
NUNS i NDNV su ocenili da je Demokratska stranka Srbije (DSS) na taj način ugrozila slobodu medija, i najavili da će o ovim smenama obavestiti Misiju OEBS-a u Beogradu, kao i ambasadore zemalja Evropske Unije.

Print Friendly, PDF & Email