Partije ne odustaju od kontrole medija

Na upravo završenoj radionici koju je u Vranju organizovao Lokalpres na temu „Međunacionalni i etnički konflikti u vi

19. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

Na upravo završenoj radionici koju je u Vranju organizovao Lokalpres na temu „Međunacionalni i etnički konflikti u višenacionalnim sredinama“, predstavnici dvadesetak lokalnih medija iz različitih krajeva Srbije zaključili su da, pored problema zbog međusobnog nerazumevanja pripadnika različitih zajednica, dodatni problem predstavlja nastojanje lokalnih političkih i drugih moćnika da medije stave pod svoju kontrolu.
Govoreći o situaciji u Novom Pazaru, nezavisni novinar iz ovog grada Šaban Šarenkapić je ocenio da se tamošnja opštinska televizija ponaša kao partijski medij.
– Regionalna televizija koja se finansira iz opštinskog budžeta objavljuje samo vesti vezane sa stranku predsednika opštine Sulejmana Ugljanina i samo iz bošnjačke zajednice, kao da niko drugi ne postoji. Ponaša se kao manjinska televizija iako je opštinski medij a na njoj su, sem nekoliko novinara, uglavnom zaposleni partijski zvaničnici i telohranitelji Ugljanina. Stanje u Novom Pazaru je sada gore nego u vreme Slobodana Miloševića devedesetih godina, ocenio je Šarenkapić.
On takođe smatra da novopazarska televizija „negira sve što nije nacionalno i ima bilo kakav predznak građanskog“ i, kako kaže, „ne može da shvati kako „tridesetak odsto Srba koji žive u Pazaru mogu da izdrže takvu medijsku torturu“. On objašnjava da se u Novom Pazaru „svi incidenti dešavaju u okviru bošnjačke zajednice, uglavnom u toj partijskoj i interesnoj sferi“ ali i da „Bošnjaci i Srbi žive jedni pored drugih a ovi prvi sve više zaziru od drugih“.
Kristina Demeter Filipčev iz „Bečejskog mozaika“ u tom vojvođanskom gradu upozorila je na jačanje mađarskog i srpskog radikalizma u gradu na koji čak ni mediji ne reaguju, sem kad se desi nešto „stvarno incidentno“. Ona je ocenila da se prema lokalnim medijima političari svih nacionalnih zajednica ponašaju na isti način, pokušavajući da ih stave pod svoju kontrolu i okrenu protiv neistomišljenika iz svoje ili tuđih zajednica.

Print Friendly, PDF & Email