Najzanimljivije lokalne vesti i vreme

Dnevne novine u Srbiji čita 29 odsto građana i najviše ih zanimaju lokalne vesti, vesti iz zemlje, vremenska prognoza,

27. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

Dnevne novine u Srbiji čita 29 odsto građana i najviše ih zanimaju lokalne vesti, vesti iz zemlje, vremenska prognoza, vesti o investicijama, platama i zabava, rezultat je istraživanja “Šta čita Srbija”. Čitalac tokom dana u proseku posveti 46 minuta dnevnim novinama. Prema istraživanju, najčitanije dnevne novine u Srbiji su “Blic”, “Večernje novosti”, “Kurir” i “Politika”. Pored njih, veliku čitanost imaju lokalne novine iz Vojvodine i centralne Srbije, a zvanično je registrovano čak 120 takvih listova, saopšteno je danas na konferenciji za novinare nevladine organizacije IREX ProMedia i Strategic marketinga. Od časopisa koji izlaze jednom nedeljno ili jednom mesečno najčitanija je Blic žena, slede Skandal, Nedeljni telegraf i Gloria.
Prema rečima Dejana Vujovića iz marketinške agencije Strategic marketing, presudno za kupovinu časopisa je atraktivna naslovna strana, a najčitanije rubrike su putovanja, filmovi, zanimljiva istorija, ali i tračevi, ljubav-sex-brak, kuvar i slično. “Ono što čitaoce najčešće odbija od časopisa je cena, a ima i onih koji smatraju da su oni samo za uživanje ili misle da su nepotrebni”, rekao je Vujović. On je dodao i da interesovanje za političke časopise opada i da je pod hitno potrebna njihova “repozicija”. Istraživanje je pokazalo i da čitaoci, kao novine i časopise koji plasiraju neistine, smatraju Kurir, Skandal, Pres, Svet i Blic, ali i da smatraju da iza njih stoji neki lobi-bilo politički, bilo finansijski, rekao je Vujović.
Istraživanje “Šta čita Srbija” je od 11. do 17. novembra sprovela nevladina organizacija IREX ProMedia u saradnji sa agencijom Strategic marketing, na uzorku od preko 1.650 ispitanika, starosti od 15 do 70 godina.

Print Friendly, PDF & Email