Medijska getoizacija manjina

Izvršni Odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća ocenjuje da su manjine novom programskom šemom Televizije Vojvodine „ge

12. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

Izvršni Odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća ocenjuje da su manjine novom programskom šemom Televizije Vojvodine „getoizirane“. Prema informaciji Manjinske informativne agencije, nova programska šema ove televizije koja bi trebalo da krene u februaru sledeće godine na novosadskoj televiziji, dodelila je ograničeni broj sati manjinskim programima, i to jednom nedeljno svakoj manjinskoj zajednici.
„Iznenađeni smo takođe što se iza očiju javnosti, na mala vrata uvodi najavljena programska šema koja je u biti strukturalno loše koncipirana, odnosno ne pokazuje po kojim kriterijima su napravljene disproporcije u minutaži među manjinskim programima.
Iako novu programsku šemu još nije odobrio programski odbor Radiodifuzne ustanove Vojvodine – TVNS, izražavamo protest što je hrvatska redakcija postala manjinska u sklopu manjinskog programa i što su na ovaj način dodatno minimizirane naše potrebe, kao i osnovna građanska prava. Pozivamo odgovorne na TV Novi Sad da odustanu od najavljene šeme, odnosno da se prilikom koncipiranja programa uvaže mišljenja i stavovi nacionalnih vijeća nacionalnih manjina“, saopšteno je iz Hrvatskog nacionalnog vijeća, a zvanična reakcija poslata je pokrajinskim i republičkim organima i Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Suboticik, kao i predstavnicima EU u Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email