Heroina borbe za slobodu štampe

Međunarodni institut za medije (IPI) danas je proglasio ubijenu rusku novinarku Anu Politkovsku za jednog od svojih h

07. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

Međunarodni institut za medije (IPI) danas je proglasio ubijenu rusku novinarku Anu Politkovsku za jednog od svojih heroja borbe za slobodu štampe u svetu. “Imenovanje Politkovske kao našeg 51. heroja u borbi za slobodu štampe u svetu je priznanje za njenu hrabrost, kao i priznanje za borbu brojnih hrabrih novinara koji rade u Rusiji”, rekao je direktor IPI-ja Johan Fric (Johann Fritz), piše u saopštenju tog instituta. Kako se navodi u saopštenju, više od 20 novinara je ubijeno u Rusiji od 2000. godine, a brojni počinioci nisu kažnjeni. “Njeno ubistvo je šok i gubitak. IPI smatra da je ona dala značajan doprinos novinarstvu i borbi za ljudska prava. Odajemo poštu njenoj hrabrosti i njenoj izuzetnoj odlučnosti, i pozivamo ruske vlasti da obezbede sprovođenje detaljne istrage o njenom ubistvu”, dodaje se u saopštenju.
Ana Politkovska, poznata ruska novinarka i politička komentatorka, pronađena je mrtva u liftu svoje zgrade u Moskvi, 7. oktobra ove godine. Radila je za list “Nova gazeta” i završavala tekst o mučenjima u Čečeniji koji je trebalo da bude objavljen 9. oktobra. “Nova gazeta” je 12. oktobra objavila njen nedovršen tekst. Politkovska je izveštavala o situaciji u Čečeniji i bila je poznata po tekstovima u kojima je oštro kritikovala politiku Keremlja. Dobila je nekoliko međunarodnih priznanja za svoj rad, piše u saopštenju IPI-ja.
Međunarodni institut za medije je 2000. godine, povodom 50 godina od osnivanja, imenovao 50 heroja borbe za slobodu štampe. Radi se o novinarima koji su, od 1950. godine, dali značajn doprinos odbrani i/ili promociji slobode štampe u svojoj zemlji ili u svetu.

Print Friendly, PDF & Email