Gruhonjić tužio Gorana Davidovića

Novinar agencije Beta iz Novog Sada i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić podneo je dan

08. Dec 2006

Reading Time: 2 minutes

Novinar agencije Beta iz Novog Sada i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić podneo je danas privatnu tužbu Opštinskom sudu protiv pripadnika organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića. Gruhonjić je tužbu podneo zbog, kako se navodi, narušenog ugleda, časti i prava ličnosti u Davidovićevoj knjizi “Slučaj Nacionalni stroj”. U tužbi Gruhonjića koga zastupaju advokati Vladimir Beljanski i Aniko Muškinja Hajnrih (Heinrić), navodi se da je u knjizi “iznet niz neistina i uvredljivih konstatacija”. U tužbi piše da je Davidović u knjizi optužio Gruhonjića da je “takozvani novinar” i “propagandista” koji je odigrao “ključnu ulogu” u “stvaranju” slučaja Nacionalni stroj. Davidović u knjizi navodi da je “bilo prosto neverovatno da je cela lavina laži, podmetanja i medijskih naklapanja poticala od jedinog novinara koji je bio očevidac incidenta”, označivši Gruhonjića kao “veštog manipulatora i propagandistu koji je sebe smatrao novinarom”, odnosno “sivom eminencijom na tajnom zadatku”. Davidović u knjizi Gruhonjića naziva “novinarom-propagandistom koji radi za određene obaveštajne službe neprijateljske našem narodu i državi”. Davidović se u knjizi bavio i pitanjem Gruhonjićeve nacionalne pripadnosti, licitirajući da li je Hrvat, Musliman ili nešto drugo, dovodeći njega i njegovu porodicu u vezu sa ustašama i “handžar divizijama”, i dovodeći u pitanje i Gruhonjićevo pravo ime.
“Niz neistina i uvredljivih konstatacija i reči za tužioca su takvog značaja da su doveli do teških posledica jer je grubo narušen njegov moralni lik i ugled koji je imao kao novinar”, navodi se u tužbi. U tužbi je predloženo da Davidović na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda, časti i prava ličnosti isplati Gruhonjiću 500.000 dinara.
Većina optuženih pripadnika Nacionalnog stroja osuđena je prošlog meseca na zatvorske kazne zbog upada na antifašitičku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, 9. novembra 2005. godine kada su izazvali nacionalnu i versku mržnju, odnosno ugrozili sigurnost više ljudi. Davidović je osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje. On je najavio da će se žaliti na presudu.

Print Friendly, PDF & Email