Drugi program RTV samo za manjine

Komisija za informisanje Nacionalnog saveta vojvođanskih Mađara pozdravila je što je rukovodstvo RTV Vojvodina pru

21. Dec 2006

Reading Time: 2 minutes

Komisija za informisanje Nacionalnog saveta vojvođanskih Mađara pozdravila je što je rukovodstvo RTV Vojvodina prustupilo izradi takve programske šeme koja može da garantuje da će ta kuća u najvećoj mogućoj meri ispuniti zadatke javnog radiodifuznog servisa, kao i što je novo rukovodstvo ove kuće u proteklom kratkom periodu pokazalo „veliku otvorenost i spremnost da vodi konstruktivan dijalog s legitimnim predstavnicima nacionalnih manjina”.
U odnosu na program radija na mađarskom jeziku, u saopštenju se navodi da komisija Nacionalnog saveta vojvođanskih Mađara podržava zacrtani cilj da 24-časovni program, zahvaljajući novinama koje bi se uvele, postane savremeniji i radiofoničniji nego do sada, i da ocenjuje da predložene izmene u programskoj šemi garantuju odgovarajući okvir za takve pozitivne promene. Podržana je i namera mađarske redakcije da znatno poveća broj dopisnika, a posebno je izraženo i zalaganje da se angažuje stalni saradnik iz Subotice. Takođe, i rukovodstvu kuće sugerisano je da omogući povećanje broja zaposlenih u redakciji, kako bi se stvorili uslovi da program u najskorijem roku bude obogaćen sadržajima koji sada nedostaju, pre svega obrazovnim i dečjim emisijama, mađarskim radiodramama, kao i kontinuiranim noćnom programom. Uz to, zatraženo je da se omogući odgovarajuća čujnost programa ove redakcije i bolje pokrivanje signalom nego do sada, pre svega naselja u području južnog Banata, zapadne Bačke i Srema.
U pogledu televizijskih emisija, stav komisije Nacionalnog saveta vojvođanskih Mađara je da bi drugi kanal RTV Vojvodine u celini trebalo staviti na raspolaganje manjinskim programima, umesto repriziranja emisija s prvog kanala, što bi omogućilo programima na manjinskim jezicima da odgovore zadacima javnog servisa, te da bi valjalo učiniti napor da u dogledno vreme svaka manjina, srazmerno svom učešću u stanovništvu, dobije mogućnost za pripremu TVprograma, što bi u slučaju mađarske manjine značilo da ta redakcija proizvode i emituje oko 15 odsto svih emisija. Podržano je i nastojanje mađarske redakcije da se uvede jutarnji dnevnik, i sugerisano da se, osim informativnih, ubuduće poklanja više pažnje obrazovnim i zabavnim sadržajima, a pre svega proizvodnji dečjih emisija na mađarskom jeziku.
Konačno, komisija Nacionalnog saveta vojvođanskih Mađara stoji u saopštenju traži od rukovodstva RTV Vojvodina da za ispunjavanje svih tih zadataka garantuje odgovarajući obim stručnog kadra i tehničku opremljenost koja bi omogućila proizvodnju i emitovanje kvalitetnog programa.

Print Friendly, PDF & Email