Acković najavljuje prijavu protiv RRA

Vlasnik Radio-televizije Krlo e Romengo (Khrlo e Romengo) Dragoljub Acković saopštio je danas da če ta medijska kuča p

05. Dec 2006

Reading Time: 2 minutes

Vlasnik Radio-televizije Krlo e Romengo (Khrlo e Romengo) Dragoljub Acković saopštio je danas da če ta medijska kuča podneti krivičnu prijavu protiv Republičke radio-difuzne agencije (RRA), zbog navodnog govora mržnje. “Duboko me vređa i užasava govor mržnje prema Romima, to što RRA u izjavi kaže sledeče:’To što vlasnik stanice Dragoljub Acković pokušava da predstavi ovu stanicu kao stanicu nacionalne manjine, nije razlog za kršenje Zakona o radiodifuziji i Zakona o telekomunikacijama'”, navodi se u saopštenju Ackovića. On navodi da na ovaj način RRA “krši ustavna prava romskog naroda i Zakona o nacionalnim manjinama kojim je ako ne zna, predviđena pozitivna diskriminacija”. “Pošto u RRA tvrde da ja pokušavam da predstavim stanicu kao ‘stanicu nacionalne manjine’, pozivam sve one političke predstavnike i podsečam ih da bi = bilo lepo ka kažu jesu li sa njima razgovarali Romi ili Englezi”, dodao je Ackovič. “Među onima koje pozivam da kažu da li su gostovali na stanici Krlo e Romengo i da li je ona romska, su Vojislav Koštunica, Boris Tadić, Predrag Marković, Nenad Bogdanović, Radmila Hrustanović, Dragan Kojadinović, Dragiša Dabetić i desetine drugih, koji su gostovali ili davali izjave za romsku Radio televiziju Krlo e Romengo, a ne za Englesku RTV Krlo e Romengo”, zaključio je Acković.
Republička radiodifuzna agencija saopštila je juče da se radio stanica “Krlo e romengo” (Khrlo e Romengo) nije prijavila na konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje programa i da ne postoji pravni osnov da joj se izda dozvola za rad. RRA je dodala da če primeniti sve, zakonom propisane mere kao i preme drugim piratskim radio i TV stanicama.
Radio stanica “Krlo e romengo” saopštila je 1. decembra da su 27. novembra dobili rešenje RRA da, u roku od osam dana, prekinu emitovanje programa. Redakcija radija saopštila je juče da konkurs za lokalne frekvencije još uvek nije raspisan i da taj radio “nema nameru da se gasi” jer če na taj način 105.000 Roma iz Beograda i okoline izgubiti jedino sredstvo informisanja.

Print Friendly, PDF & Email