Predstavljena Tišina u Aberdarevoj

Na tribini u Narodnoj biblioteci Srbije, održanoj povodom knjige “Tišina u Aberdarevoj” koja je dobila

22. Nov 2006

Reading Time: 2 minutes

Na tribini u Narodnoj biblioteci Srbije, održanoj povodom knjige “Tišina u Aberdarevoj” koja je dobila godišnju nagradu Nezavisnog udruženja novinara Srbije za etiku i novinarsku hrabrost, rečeno je da je “genetski kod” Miloševićeve države očuvan i u današnjoj Srbiji. Na tribini su sinoć govorili Srđa Popović, zastupnik porodice Đinđić u procesu protiv “zemunskog klana”, Janko Baljak, režiser, i Zoran Janić, publicista. “Za razliku od mnogih nerasvetljenih ubistava, s kojima smo prinuđeni da živimo godinama, poput ubistva gardista na Dedinju, ubistva premijera Đinđića, ubistva sudije Simeunovića, ja sam se potrudio da u ovoj knjizi, koja za temu ima pogibiju šesnaestoro radnika Televizije Srbije 1999, ispitam sve okolnosti i da precizno utvrdim svačiju odgovornost u tom državnom zločinu”, rekao je autor knjige Zoran Janić. Takođe je ocenio da je “priroda srpske države ostala takva da ti zločini mogu, u suštini, da se ponove u svakom trenutku”.
Srđa Popović rekao je da je u “Tišini u Aberdarevoj” ne samo razotkriven mehanizam jednog zločina, nego i genetski kod zločinačke države, “njen DNK”. “Isti taj kod ima i ova država. Ljudski život ovde i dalje ne vredi ništa”, dodao je on. Popović je rekao da je “pratilac zločinačke države opšta laž”, navodeći da je ona “ovde izgubila časnu svrhu obmanjivanja” već je čisto nasilje, da služi, poput pendreka, da ponizi, da stavi do znanja da mora da se ćuti i da se radi što se kaže. “Recimo, da izađete na referendum i glasate za ustav koji prethodno niste mogli da pročitate”, rekao je Popović. “U ovom društvu sve je tajna. Tajni su, posle toliko vremena, i dosijei Miloševićeve policije, tajna je čak i koliko se tačno ljudi danas prisluškuje. Zapravo, najveći zločini ove države počinjeni su nečinjenjem, a ona se od odgovornosti brani ćutanjem”, rekao je Popović.
Janko Baljak primetio je da je Demokratska stranka Srbije stupila u izbornu koaliciju sa bivšim funkcionerom Arkanove Stranke srpskog jedinstva Dragana Markovića Palme. “Podsetiću vas da je Arkan bio prvi debeovac koji se odmah nakon bombardovanja Televizije Srbije pojavio pred ruševinama”, kazao je
reditelj.

Print Friendly, PDF & Email