Nema lustracije bez otvaranja dosijea

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić zauzeo se danas za lustraciju kako bi Srbija “r

29. Nov 2006

Reading Time: 2 minutes

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić zauzeo se danas za lustraciju kako bi Srbija “raščistila” s prošlošću. Čupić je na okruglom stolu “Između referenduma i izbora” rekao da Zakon o lustraciji, koji postoji, ne može da se sprovede bez usvajanja zakona o otvaranju dosijea tajnih službi i zakona o sprečavanju učešća saradnika tajnih službi u državnim institucijama. Prema njegovim rečima, otvaranjem dosijea tajnih službi javnost bi saznala ko je sve bio njihov saradnik za vreme Miloševićevog režima. “Još je važnije da saznamo ko je iz redova partija demokratske orijentacije bio saradnik tajnih službi, jer upravo ti saradnici kompromituju demokratske stranke”, kazao je Čupić. On je dodao da se funkcioner jedne demokratske partije, koji je bio na čelu Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, suprotstavio ideji o otvaranju dosijea tajnih službi i tako kompromitovao i tu ideju i svoju stranku. Čupić je naveo da bi zakonom o sprečavanju učešća saradnika tajnih službi u državnim institucijama njima bio zabranjen rad u organima vlasti, državnoj upravi, policiji, tužilaštvu, sudu, carini, državnim i javnim preduzećima, javnom medijskom servisu, državnom obrazovanju i državnom zdravstvu. “Na taj način, lustracija bi bila potpuno izvršena i imala bi zakonski osnov”, kazao je Čupić.
Glavni urednik Novinske agencije Beta Dragan Janjić ocenio je da su političari u Srbiji nesposobni da se suoče sa pravim problemima i da ponude konkretna i realna rešenja. “I dalje je na snazi ‘bacanje prašine’, i dalje se, umesto rasprave o suštini problema, raspravlja o nekoj magli. Nema analize situacije, nema nikoga ko će kredibilno da kaže: ‘Evo, gospodo, Kosovo stoji ovako, naše mogućnosti u narednih pet, 10, 30 godina su ovakve…'”, kazao je Janjić. On je dodao da se ni tokom rasprave o Ustavu zapravo i nije raspravljalo o Ustavu, odnosno o tome kakva treba da bude perspektiva Srbije, već o tome ko je “patriota” i ko hoće da glasa za ustav, a ko je “antipatriota” i ko neće da glasa za Ustav.
Glavni urednik lista “Danas” Mihal Ramač ocenio je da je u Srbiji na delu pravo vladavine, umesto vladavine prava, iz čega proizlazi zaključak da političare u stvari ne interesuju građani i potrebe tih građana.
Sociolog Jovan Komšić je ocenio da politička elita u Srbiji razmišlja na sledeći način: “Prvo nama mora da bude puno bolje, da bi vama, građanima, bilo malo bolje”.
Okrugli sto organizovala je Novosadska novinarska škola, uz pomoć nemačke fondacije “Konrad Adenauer”, a u okviru projekta “Naša stvarnost i evropska iskustva”.

Print Friendly, PDF & Email