Margetić svesno otkrio imena svedoka

Na suđenju hrvatskom slobodnom novinaru Domagoju Margetiću, optuženom za nepoštovanje suda, tužioci Haškog tribun

30. Nov 2006

Reading Time: < 1 minute

Na suđenju hrvatskom slobodnom novinaru Domagoju Margetiću, optuženom za nepoštovanje suda, tužioci Haškog tribunala su danas tvrdili da je Margetić prošlog leta namerno na internetu objavio imena desetina zaštićenih svedoka sa suđenja hrvatskom generalu Tihomiru Blaškiću iz 1997. godine. Margetićeva odbrana, s druge strane, tvrdila je da je u trenutku objavljivanja spiska svedoka on smatrao da je to dozvoljeno i da je, čim je obavešten o zabrani Tribunala, spisak uklonio sa svoje internet stranice.
Tužiteljka En Sadrlend (Ann Sutherland) naglasila je da je 11. i 27. jula ove godine Margetić obelodanio imena 43 zaštićena svedoka, od kojih je 21 dao iskaz na suđenju Blaškiću na sednici zatvorenoj za javnost. Margetić je, prema optužbi, u propratnim člancima više puta priznao da zna da su imena svedoka pod zaštitom. Svedoci su, posle otkrivanja njihovih identiteta, bili uplašeni, a jedan je zatražio i pomoć psihijatra.
Branilac Veljko Miljević uzvratio je da Margetić “nikada nije imao nameru da postupa protivno pravilima suda”. Ne osporavajući da je Margetić objavio spisak, njegov advokat je rekao da je on “bio pod utiskom da postupa legalno”. Sudsko veće predsedavajućeg Alfonsa Orija (Alphons Orie) presudu će doneti naknadno. Za nepoštovanje suda, pravilnikom Tribunala zaprećena je kazna do sedam godina zatvora, globa do 100.000 evra ili obe.
Tribunal je nedavno zbog istog prekršaja osudilo bivšeg glavnog i odgovornog urednika splitske “Slobodne Dalmacije” Josipa Jovića na novčanu kaznu od 20.000 evra. Bivši šef hrvatske obaveštajne službe Markica Rebić i novinar Hrvatskog lista Ivica Marjačić osuđeni su na globu od 15.000 evra, takođe, zato što su objavili imena zaštićenih svedoka.

Print Friendly, PDF & Email