Institucija Poverenika u Ustavnom zakonu

Grupa nevladinih organizacija upozorila je danas da Ustavni zakon omogućava takve izmene srpskog Zakona o slobodnom

10. Nov 2006

Reading Time: < 1 minute

Grupa nevladinih organizacija upozorila je danas da Ustavni zakon omogućava takve izmene srpskog Zakona o slobodnom pristupu informacijama koje mogu da smanje dostignuti stepen poštovanja ljudskih prava i da dovedu do ukidanja institucije Poverenika. U saopštenju se navodi da su Centar za unapređivanje pravnih studija i Inicijativa mladih za ljudska prava juče pre sednice parlamenta uputili pismo svim poslanicima i kabinetu predsednika parlamenta, u kojem su ukazale na posedice usvajanja jednog člana Ustavnog zakona koji se odnosi na pomenuti zakon i detaljno navele razloge protiv njegovog usvajanja. Ocenjeno je da bi ukidanjem i sužavanjem ovlašćenja Poverenika za slobodan pristup informacijama, oslabila jedina nezavisna, objektivna i demokratska institucija koja radi isključivo u interesu građana Srbije.
Inicijativa za ljudska prava podržava rad poverenika Rodoljuba Šabića koji je u intervjuu jednom beogradskom dnevniku upozorio na mogućnost da su zakonodavci imali nameru “da dezavuišu instituciju” Poverenika, piše u saopštenju. Parlamentarna većina odlučila je, na sednici održanoj juče u kasnim večernjim satima, da se ogluši o upozorenje organizacija civilnog društva i usvoji Ustavni zakon bez izmene spornog člana, piše u saopštenju.
Pismo koje je upućeno poslanicima i kabinetu predsednika parlamenta podržala je Koalicija za slobodan pristup informacijama, koja okuplja 13 nevladinih organizacija.

Print Friendly, PDF & Email