Upozorenje vojvođanskih NVO

Inicijativa nevladinih organizacija iz Vojvodine za bojkot referenduma o novom Ustavu Srbije uputila je danas domać

30. Oct 2006

Reading Time: < 1 minute

Inicijativa nevladinih organizacija iz Vojvodine za bojkot referenduma o novom Ustavu Srbije uputila je danas domaćim i evropskim zvaničnicima otvoreno pismo u kojem je ocenila da je za vreme i nakon referenduma “razbuktavana” nacionalna, verska i rasna mržnja. “To se ogledalo i kroz referendumsku kampanju, kao i kroz izjave funkcionera pojedinih partija i političkih analitičara nakon referenduma, koji su za lošu izlaznost na glasanju optužili pre svega pripadnike manjinskih nacionalnih zajednica, naročito u Vojvodini”, navodi se u otvorenom pismu NVO iz Vojvodine.
U pismu nisu navedena imena tih analitičara i političara. Prema oceni vojvođanskih NVO, ugrožena je i bezbednost javnih ličnosti koje se odupiru etničkoj homogenizaciji i širenju antimanjinskog i posebno antialbanskog raspoloženja tokom rešavanja statusa Kosova. Nevladine organizacije optužile su javne medijske servise Srbije i Vojvodine da afirmišu duh netrpeljivosti, kao u godinama koje su prethodile ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Inicijativa NVO je zatražila i da se sa posebnom pažnjom razmotre i saslušaju argumenti onih koji tvrde da se referendumski proces nije odvijao u skladu sa zakonom. “Postoje tvrdnje da je bilo mnogo nepravilnosti, koje su na kraju odredile i sudbinu referenduma. Smatramo da ove sumnje moraju da se ispitaju jer će u suprotnom demokratija i demokratski procesi u Srbiji biti veoma ozbiljno ugroženi, a u glavama ljudi ostaće sumnja u ispravnost referenduma”, navodi se u pismu.

Otvoreno pismo upućeno je predsedniku Srbije Borisu Tadiću, misijama OEBS-a i Saveta Evrope u Srbiji, ambasadama zemalja Evropske unije i SAD u Beogradu.

Print Friendly, PDF & Email