Nova Srbija uputila otvoreno pismo RTS-u

Nova Srbija (NS) zatražila je danas od Radio-televizije Srbije (RTS) odgovore na niz pitanja o njenom radu zbog, kako j

20. Sep 2006

Reading Time: < 1 minute

Nova Srbija (NS) zatražila je danas od Radio-televizije Srbije (RTS) odgovore na niz pitanja o njenom radu zbog, kako je navela ta stranka, uklanjanja nedoumica u javnosti. NS u otvorenom pismu pita da li RTS signalom pokriva čitavu teritoriju Srbije, jer, ako ne pokriva, zašto građani Srbije koji nemaju signal moraju da plaćaju pretplatu. Ta stranka pita koji političari, vlasnici produkcijskih, marketinških i drugih firmi posluju sa RTS-om i da li novac građana Srbije od pretplate završava u džepovima pojedinih političara i stranaka.
NS takođe traži da se obelodani ugovor o kupovini prava prenosa Svetskog prvenstva u fudbalu, sklopljen posle gašenja TV BK sa firmom čiji je, prema njihovim navodima, vlasnik jedna političar. Zbog, kako su naveli, pominjanja u javnosti da pojedini urednici RTS imaju enormne plate, NS traži da podaci o primanjima svih zaposlenih u RTS-u budu dostupni javnosti.
NS traži i da se obelodani stručna sprema rukovodilaca i novinara, a zatražila je i odgovor na optužbe oko navodnih malverzacija i nepovoljnih ugovora o reklami. Zbog loših uslova u kojima rade dopisništva RTS, NS je zatražila da se objavi tačan iznos koji je od uvođenja pretplate izdvojen za to. Stranka je istakla da će, ukoliko ne dobiju adekvatne odgovore do 30. septembra, poslanički klub NS u Skupštini Srbije pokrenuti inicijativu za ukidanje TV pretplate.
NS je zamolila poverenika za dostupnost informacija od javnog značaja Rodoljuba Šabića da pomogne u dobijanju tih odgovora jer, kako je navela stranka, ti odgovori najpre zanimaju građane Srbije.

Print Friendly, PDF & Email