Tijanić imao samo jednog protivkandidata

Upravni odbor RTS izabrao je prekjuče Aleksandra Tijanića za generalnog direktora te kuće, ali javnosti nije saopšte

05. Jul 2006

Reading Time: 2 minutes

Upravni odbor RTS izabrao je prekjuče Aleksandra Tijanića za generalnog direktora te kuće, ali javnosti nije saopšteno ko su još sve bili kandidati za ovu funkciju. Jedini javno poznat protivkandidat novinar Filip Mladenović, kaže za Danas da je predao svu dokumentaciju za ovaj konkurs u roku, uključujući i radnu biografiju kao i predlog programske strategije razvoja RTS, ali da sve do 26. juna i zaključenja konkursa nije uspeo da sazna imena drugih kandidata.
Mladenović napominje i da je predlagao da se kandidati suoče u emisiji na Prvom programu Televizije kao i Radio Beogradu, ali da nije dobio nikakav odgovor na ovaj predlog. On dodaje da očekuje i obrazloženje odluke UO o izboru Tijanića i ističe da će iskoristiti pravo prigovora koje ima, ukoliko zaključi da je nešto sporno.
U saopštenju UO RTS povodom Tijanićevog izbora, navodi se da je u radu sednice učestvovalo osam članova UO, a da je njih sedam glasalo za, dok je jedan bio protiv. „U diskusiji o kandidatima, svi učesnici diskusije istakli su veliki doprinos Tijanića preobražaju RTS u javni servis i pozitivno ocenili njegove zasluge za uspešnu transformaciju javnog preduzeća u javni servis i za znatno povećanje gledanosti programa RTS,“ navodi se u tekstu koji je potpisao akademik Nikša Stipčević.
Kao što je poznato, prethodna procedura za izbor novog/starog rukovodstva RTS koja prati pretvaranje državne radio-televizije u javni servis, osporavana je u delu javnosti. Tako je Rade Veljanovski, predavač na Fakultetu političkih nauka, ocenio da nije najbolje rešenje što je Stipčević ostao predsednik i u ovom sazivu UO, koji je biralo nezavisno regulatorno telo, kao i u prethodnom, kada ga je imenovala Vlada Srbije. Nezavisnom regulatornom telu – Savetu RRA – zamereno je što se u usvojenom tekstu statuta RTS, eksplicitno navodi da generalni direktor RTS ne mora da ima VSS odnosno završeni fakultet, dok u statutu RDU Vojvodine „školski uslov“ postoji. (Član 44: za generalnog direktora može biti imenovano lice koje ima „VSS ili je istaknuti novinar, medijski stručnjak i menadžer koji se dokazao izuzetnim rezultatima rada u radio-televizijskim kućama od nacionalnog značaja.“)
Poznato je da je Tijanić prekinuo studiranje u vreme kada su postojali samo državni fakulteti, na drugoj godini studija, a za potvrdu svoje stručnosti predao je, navodno, diplomu privatnog Univerziteta Braće Karić koji je završio mnogo godina kasnije.
Takođe, NUNS i GS Medija Nezavisnost ukazali su da je neprijatna činjenica da su četiri kandidata od devet nedavno izabranih članova UO predložili sami sebe. Članovi UO javnog servisa su etnolog Dragomir Antonić, profesor Jovan Babić, novinari Slavoljub Đukić i Milica Kuburović, ekonomisti Dušan Stokanović i Boško Mijatović, istoričar Predrag J. Marković, sportski radnik Dušan Savić i akademik Stipčević.
Danas je pokušao u RTS da sazna više detalja o konkursu na kome je sadašnji direktor pobedio, ali bezuspešno.

Print Friendly, PDF & Email