Mediji umesto policije

„Demokratska Vojvodina upozorava da je Maja Gojković gradonačelnica sa najvećim koeficijentom za obračun i isplatu

20. Jun 2006

Reading Time: 2 minutes

„Demokratska Vojvodina upozorava da je Maja Gojković gradonačelnica sa najvećim koeficijentom za obračun i isplatu plata u Srbiji, što je mimo zakona. Naime, na protekloj sednici Skupštine Grada, po hitnom postupku usvojen je predlog gradonačelnice kojim se mimo Zakona o platama u državnim organima i javnim službama uvećavaju koeficijenti izabranim, imenovanim i postavljenim licima, što se zamaskiralo potrebom povećanja plata zaposlenima u državnoj upravi. Hitnost postupka obrazlagala se potrebom za isplatom plata zaposlenima u državnoj upravi, jer je budžetska inspekcija ustanovila da se plate isplaćuju suprotno zakonu. Na ovaj način gradski čelnici su, u stvari, sebi podigli koeficijente za obračun i isplatu plata, pa gradonačelnica ima največi koeficijent od 11,50, dok bi po Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama koeficijent trebalo da bude, za platu predsednika stalnog radnog tela Narodne skupštine, 9, 40. Gradonačelnica Novog sada ima veći koeficijent i od gradonačelnika Beograda. Ostalo je nejasno po kom osnovu se uvećavaju koeficijenti za 30 odsto za obračun i isplatu plata izabranih lica“, kaže se u saopštenju Demokratske Vojvodine koje je potpisala odbornica ove političke organizacije Milena Popović Subić, i dodaje da su „za platu imenovanih i postavljenih lica utvrđeni koeficijenti od 22, 20 do 27, 95, dok je po zakonu dozvoljen koeficijent najviše do 21, 50.“
„Ovakvom odlukom prekršen je Zakon o platama u državnim organima i javnim službama, time što je utvrđen veći koeficijent za obračun plata nego što to zakon dozvoljava.
Demokratska Vojvodina pita se šta još treba da se desi u Srbiji da bi ministar Jočić podneo ostavku. Ministrova izjava da je sačuvana imovina i sigurnost građana navodi nas na razmišljane na koje građane on to misli i da li živi sa nama u istoj državi, gde je nedavno ubijen svedok saradnik. Na nedavnoj utakmici bilo je očigledno da policija nije reagovala adekvatno kako bi sprečila sukobe, a kada je do sukoba došlo, policija nije izvršila potrebna hapšenja. S obzirom na to da je ministar policije pozvao novinare da saznaju ko je izazivač nereda na košarkaškoj utakmici i da utvrde ko je odgovoran za incidente, jasno je ukazao da predstavnici medija treba da rade posao policije, pa se pitamo zašto građani plaćaju policiju, ako će njihovom zaštitom i sigurnošću da se bave novinari. Imajući u vidu kako ministar doživljava funkciju i rad policije, nadamo se da policajci neće uskoro pisati članke, a novinari biti zaduženi za hapšenja,“ kaže se u saopštenju DV.

Print Friendly, PDF & Email