Saopštenje povodom Dana slobode medija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija, konstatuje da su mediji u Srbiji,

03. May 2006

Reading Time: 2 minutes

Nezavisno društvo novinara Vojvodine povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija, konstatuje da su mediji u Srbiji, na žalost, još uvek daleko od bilo kakve slobode i nezavisnosti. NDNV u potpunosti podržava stavove domaćih novinarskih udruženja kao i medijskih sindikata u pogledu položaja medija u Srbiji. NDNV se slaze sa ocenama o materijalnom položaju novinara u Srbiji, koji je katastrofalan. Profesija je degradirana, bez izgleda da u dogledno vreme povrati dostojanstvo koje joj pripada.
S druge strane, NDNV želi da skrene pažnju javnosti na slucaj novinarke Marije Perković iz Vrbasa, građanke Vrbasa. Ona je, zajedno sa svojim sugrađankama i sugrađanima, izrazila građansko nezadovoljstvo zbog činjenice da se u tom gradu nalazi bilbord sa likom još uvek važećeg lidera radikala Vojislava Šešelja. Perkovićeva je, kao nezadovoljna građanka, gađala bilbord jajima koja su bila napunjena crvenom farbom. Nakon toga, policija je našu koleginicu pozvala na “informativni razgovor” i podnela protiv nje prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira.
NDNV smatra da je u najmanju ruku prekršajna prijava, a objektivno krivična prijava, morala biti podneta protiv onih lica koji su zakupili ovaj bilbord da bi na njega istakli lik čoveka koji je optužen za najteže ratne zločine. Oni koji su taj bilbord postavili morali su znati da se Šešelju u Hagu sudi i za etničko čišćenje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine. Zbog sveta toga, podneti prekršajnu prijavu protiv novinarke zato što je gađala bilbord sa likom takvog čoveka, u najmanju ruku je cinično. Pitamo te iste državne organe da li su podnosili prekršajnu prijavu protiv tog istog Šešelja kada je potezao oružje na novinare ili im pretio smrću? Ili protiv njegovog poslušnika, Miloševićevog ministra informisanja, Aleksandra Vučića, dok je, po nakaradnom radikalskom zakonu o informisanju, gušio medije po Srbiji?
I ova “mala vrbaška epizoda” svedoči o slobodi medija i novinara danas, ali i o slobodi u Srbiji uopšte.
 
NDNV

Print Friendly, PDF & Email