Najavljuje se propast privatnih medija

Bugarski komercijalni mediji suočavaju se s pretnjom kolapsa posle neočekivane promene zakona o radiju i televiziji

18. Jan 2006

Reading Time: < 1 minute

Bugarski komercijalni mediji suočavaju se s pretnjom kolapsa posle neočekivane promene zakona o radiju i televiziji, kojom su dve državne kompanije dobile pravo da emituju reklame u istom obimu kao i privatne stanice, ocenjuje Balkanska istraživačka mreža (BIRN).
Nedavno usvojene izmene zakona o medijima u Bugarskoj krše sva prihvaćena načela emitovanja programa kao javnog servisa i najavljuju propast komercijalnih medijskih kuća, navodi BIRN na svom sajtu.
Kako navodi BIRN, izmene zakona, koje je parlament usvojio krajem 2005. godine, narušavaju osnovna načela razvoja javnih medija, a mogle bi da dovedu do drastičnog pada cene oglašavanja i tako unište privatne medija koji zavise od reklama.
Prilikom usvajanja izmena zakona nije bilo konsultacija sa bugarskim medijskim sektorom, niti sa parlamentarnim potkomitetom za radio i televiziju.
Amandman temeljno menja postojeći zakon o radiju i televiziji i udesetostručuje dozvoljeni broj reklama na nacionalnoj televiziji (BNT) i nacionalnom radiju (BNR), dok u isto vreme obezbeđuje tim medijskim gigantima godišnji priliv iz državnog budžeta u iznosu od 50 miliona evra.
Nezavisni elektronski mediji su relativno nova pojava u Bugarskoj. Prvi privatni mediji osnovani su 1992. godine, kada su posle pada komunizma program počele da emituju prve privatne radio stanice. Nacionalne komercijalne stanice dobile su licence tek 2001. godine.
Stare drzavne mreže, BNT i BNR, zadržale su dominantnu poziciju na tržistu zahvaljujući finansijskoj podršci koju dobijaju iz državnog budžeta, navodi BIRN i dodaje da su ta dva medija podložna političkom pritisku.
“Vladajuće stranke nastavljaju da koriste svoj uticaj unutar Saveta za elektronske medije, CEM – čije članove biraju predsednik i parlament, a ne zajednica medijskih kuća – da bi iskoristile BNT i BNR za svoje potrebe”, navodi se na sajtu.

Print Friendly, PDF & Email