Nastavljuju se pritisci na medije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je osudilo zahtev lokalnih vlasti da se vršačka televizija &…

19. Jan 2006

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije je osudilo zahtev lokalnih vlasti da se vršačka televizija “Panovizija” skine sa kablovskog sistema u toj opštini, ocenjujući to kao “nastavak pritisaka lokalnih moćnika na slobodu mediji”.

“Na žalost, ovo je još samo jedan u nizu primera kako lokalni moćnici i dalje guše slobodu onih medija koji im ‘smetaju’, jer su se drznuli da ih kritikuju, što je posledica neprimenjivanja zakona u oblasti medija i kontrolisanog haosa forsiranog od strane političkih svemoćnika”, navodi se u saopštenju.

Skidanje programa “Panovizije” iz ponude kablovskog sistema u Vršcu, prema oceni NDNV-a, “još jedan je primer da živimo u vreme potpune rehabilitacije ‘vrednosti’ iz vremena Miloševićevog ratnopropagandističkog, cenzurisanog novinarstva”.

“Građani Vršca tako su lišeni programa jedine lokalne TV stanice koja je imala objektivan pristup političkim prilikama u Vršcu, što znači da je, za razliku od ostalih, na ovoj televiziji, pored vlasti, mogla da se oglasi i vršačka opozicija”, navodi NDNV.

NDNV je još jednom pozvala vlasti u Srbiji da se pridržavaju slova zakona koje su sami doneli i da omoguće potpunu transformaciju medijske sfere i njenu regulaciju, kako bi novinarska udruženja konačno mogla da se izbore i za samoregulaciju medija i povratak dostojanstva posrnule profesije.

To novinarsko udruženje još jednom je upozorilo “da su lokalni mediji, posebno oni koji još uvek funkcionišu kao javna opštinska i gradska preduzeća, i dalje u velikoj većini slučajeva pod potpunim uticajem lokalnih vlasti”.
Lokalnu vlast u Vršcu čine Srpska radikalna stranka, Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka Srbije i pokret “Vršačka regija – evropska regija”, čiji je idejni tvorac predsednik koncerna “Heomofarm” Miodrag Babić.