I Kostreš podržao inicijativu NDNV

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš podržao je danas inicijativu Nezavisnog društva novinara Vojvodine d

21. Jun 2005

Reading Time: < 1 minute

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš podržao je danas inicijativu Nezavisnog društva novinara Vojvodine da se 11. juli, kada se obeležava desetogodišnjica zločina u Srebrenici proglasi danom žalosti u Srbiji, i najavio da će pokrajinski parlament raspravljati o deklaraciji o osudi zločina u Srebrenici.  “Što se mene lično tiče, ja ću dati podršku inicijativi Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i očekujem da će Izvršno veće Vojvodine doneti odluku da se proglasi Dan žalosti u Vojvodini”, rekao je Kostreš agenciji Beta.
NDNV je prošle sedmice Savetu ministara SCG, Vladi Srbije i Izvršnom veću Vojvodine upuilo inicijativu da se 11. juli proglasi danom žalosti u SCG. Kostreš je najavio da će se na dnevnom redu Skupštine Vojvodine 30. juna naći deklaracija o osudi ratnih zločina, naročito zločina u Srebrenici.
“Činjenica da Skupština Srbije nije usvojila deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici govori o tome kakvo je stanje u republičkoj administraciji i kakav je njihov odnos prema genocidu koji je izvršen u Srebrenici”, ocenio je Kostreš.
Ocenio je da se moramo suočiti sa zločinima koji su izvršeni u ime Srbije, “sa najvećim zločinom na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata”.
“Moramo se suočiti sa činjenicom da je u Srebrenici učinjen genocid i da je jedno lice po presudi za genocid i osuđeno pred Haškim tribunalom. Kako sada stvari stoje, jasno je da su u tom genocidu učestvovali i delovi režima Slobodana Miloševića. Što pre počnemo da se suočavamo sa ovim činjenicama, pre ćemo izaći iz problema u kojima se Srbija nalazi”, rekao je Kostreš.

Print Friendly, PDF & Email