Otkazi u ugašenom listu “Balkan”

Zaposlenima u ugašenom dnevniku “Balkan” uručeni su danas otkazi, a uprkos obećanjima vlasnika, nisu i

15. Mar 2005

Reading Time: < 1 minute

Zaposlenima u ugašenom dnevniku “Balkan” uručeni su danas otkazi, a uprkos obećanjima vlasnika, nisu im isplaćena dugovanja za zarade i socijalno i penzijsko osiguranje, saopštila je danas redakcija tog beogradskog lista. Redakcija je navela i da je spremna da se za pomoć u ostvarivanju prava zaposlenih oduži publikacijom “Priručnika za otrežnjenje novinarske profesije” u kojoj će, kako je navela, izneti podatke kako su naručivani tekstovi i sagovornici. Bez posla je ostalo 48 stalno zaposlenih i oko 70 honorarnih saradnika “Balkana”, koji je prestao da izlazi 9. februara ove godine.
Otkazi su uručeni u jednom beogradskom restoranu, uz obrazloženje generalnog direktora izdavača “Dženeralpablika” (Generalpublic) Mirjane Cogoljević da je prestala potreba za njihovim radom.  Prema navodima zaposlenih, uprkos obećanjima, nisu im isplaćene zarade za decembar prošle godine, kao i dva i po meseca ove godine.  Kao većinski vlasnik “Balkana” registrovana je firma “BNN limited” iz Nikozije, a manjinski izvesna Jasminka Anđelković. Zaposleni su naveli, međutim, da je “javna tajna” da su stvarni vlasnici “mnogo moćniji biznismeni koji su novine koristili za svoju političku promociju”.
Zaposleni su se do sada obratili za pomoć republičkom Ministarstvu za rad, Savetu za borbu protiv korupcije i novinarskim udruženjima, a apelovali su i na celokupnu javnost za pomoć u ostvarivanju njihovih prava.
List “Balkan” uglavnom je bio zasnovan na senzacionalističkim informacijama.

Print Friendly, PDF & Email