NDNV protiv govora mržnje

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestovalo je danas zbog govora mržnje u predizbornoj kampanji za dru

26. Sep 2004

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) protestovalo je danas zbog govora mržnje u predizbornoj kampanji za drugi krug lokalnih i pokrajinskih izbora. “NDNV upućuje apel medijima da spreče emitovanje ‘predizbornih’ poruka ove vrste. Podsećamo medije da ih tazkovani ‘zakupljeni termin’ ne oslobađa obaveze da vode računa šta objavljuju. Govor mržnje, uvrede, klevete i primitivizam nisu dozvoljeni ni u kakvom medijskom terminu, pa ni u ‘zakupljenom'”, piše u saopštenju. NDNV je ocenilo da se “govorom mržnje” najviše služe predstavnici Srpske radikalne stranke.

“Opet smo svedoci priča o belosvetskim zaverama, o stranim plaćenicima, domaćim izdajnicima, opet smo svedoci uvreda na račun nesrpskih nacija. Na momente nam se čini da smo u 1994. a ne u 2004. godini, da smo u vremenu za koje smo, izgleda naivno, mislili da je prošlo”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da pravo na slobodu izražavanja podrazumeva i posebne dužnosti i odgovornosti, koje su propisane domaćim i međunarodnim zakonima i poveljama, a pre svega kodeksima novinarske profesije.

“NDNV poziva državne organe, pre svega tužilaštva, da reaguju po službenoj dužnosti na slučajeve govora mržnje, rasizma, nacionalizma i šovinizma u predizbornoj kampanji. Valjda smo u prošloj deceniji naučili kako su teške posledice nereagovanja na takve ispade, naročito u multietničkoj sredini kakva je Vojvodina”, piše u saopštenju.

Print Friendly, PDF & Email